Mundus Ajans olarak yıllardır verdiğimiz hizmetlerde her zaman en uygun fiyat politikasını sürdürüyoruz. Çünkü yüksek fiyat her zaman kalite demek değildir. Web çözümlerine herkesin ulaşması için yüksek kaliteyi uygun fiyatlar ile sağlıyoruz.

Bize Ulaşın

Telefon

05510451862

Adres

Yeşiltepe Sk. İstiklal Mah. No: 25/24 Odunpazarı/Eskişehir

Pazarlama süreci markaların hedef kitleyi doğru olarak belirlemiş olduğu, rekabetçi farklılaştırıcılardan da yararlandığı, içeriklere özen gösterdiği ve bültenlerini de pazara doğru yaydığı bir süreçtir. Pazarlama hedeflerine ve iş hedeflerine ulaşmak için bu sürecin doğru belirlenmesi gerekir.

Plan, Misyon ve Hedefler

Henüz yolun başındasınız ve herhangi bir şey yapmadan önce pazarlama hedeflerinizi tanımlamanız gerekiyor. Eğer firmanızın halihazırda bir misyonu varsa tebrikler çünkü bu sayede maça önde başlamak olanaklı.

Misyonun belirlenmesi; kuruluşun neden var olduğu, neden iş yaptığı, neler sunduğu, hangi eksiklikleri giderdiği ve müşterilere neler sunduğu mutlaka açıklanmalıdır. Bu hem motive edici olduğu gibi müşterilerin markaya güven duymasına da yardımcı olur. Açıklama kısmında firmanın faaliyetine göre samimi veya resmi bir dil tanımlanabilir.

Misyon yazısı belirleme sonrasında pazarlama çalışmalarınızın doğru yönlenmesini sağlayacak hedefleri ortaya çıkarmanız gerekir. Bu noktaya normalden daha fazla dikkat edin. Hedefler genel olarak şöyle olmalıdır;

  • Ölçülebilir
  • İstenilir
  • Gerçekçi
  • Zamana bağlı
  • Belirgin.

Dijital pazarlama ortamında bu hedefler günlük olarak değişebilir. Bu yüzden taktiklerinizin de düzenli olarak gelişmesini beklemeniz gerekir. Fakat temel hedef ve temel görevleriniz kolayca geride kalmayacak şekilde olmalıdır. Ayrıca hedefler gerektiğinde katı gerektiğinde ise hızlı dönüşüm yaşayacak esneklikte olmalıdır.

 

Markanın Konumunu Analiz Edin

Misyon belirlemeniz, hedeflerinizi oluşturmanız ile beraber markanızın genel piyasa içinde nerede olduğunu ve müşterilerinizin nezdinde nerede konumlandığını görmelisiniz. Bunun için SWOT analizi yararlı olabilir.

SWOT analizi kısaca bir projede veya ticari girişimde kurumun, tekniğin, süreç ve durumun güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenmesidir. Bunun için de iç ve dış çevreden kaynaklı olan fırsat ve tehditlerin saptanmasını amaçlar.

Bu kapsamda;

  • Güçlü yönler firmanızın iyi yaptığı şeyler,
  • Zayıf yönler firmanızın başarılı olmasını engelleyen şeyler,
  • Fırsatlar yeni iş olanakları ve potansiyel müşteriler,
  • Tehditler ise firmanız için engel oluşturacak dış etkenler olarak sıralanabilir.

SWOT analizini zaman zaman yapmanız mevcut durumunuzu net olarak tespit etmek açısından yararlıdır. Marka konumlandırma yapmak, marka kimliğinizi oluşturmanızın en önemli aşamasıdır.

Pazarlama Taktikleri Belirleyin

Günümüzde dijital dünyada rekabet edebilmek için pazarlama çok büyük önem taşıyor. Pazarlama taktiklerini şu aşamalara göre oluşturabilirsiniz;

  • Ürün; müşterilerin ihtiyacını doğru şekilde karşılayacak ürün veya hizmetler.
  • Fiyat; müşterilerin makul bulacağı fiyatlar.
  • Promosyon; her müşterinin hoşlanacağı çeşitli kampanya, indirim ve benzeri uygulamalar.
  • Süre; ürün veya hizmetin müşteriye sorunsuz şekilde kısa sürede ulaştırılması.

Bu aşamalar pazarlama taktiklerinizin genel hatlarının belirlenmesi için çok önemlidir. Böylece taktiklerinizi oluştururken en çok nereye öncelik vermeniz gerektiğine karar verebilirsiniz. Örneğin ihtiyaç duyulan bir alanda hizmet veriyorsunuz ancak istediğiniz iş yoğunluğuna henüz ulaşamadınız. Bu durumda reklamlar, indirimler, özel fırsatlar sunmak sizin markanızın tercih edilmesini çok önemli oranda sağlar.

Unutmayın ki Coca Cola gibi sektörde neredeyse tekel olan markalar bile günümüzde promosyon, indirim veya reklam gibi taktiklere çok önem verir. Çünkü bunun karşılığı çok fazladır.

Değerlendirmeyi Her Zaman Yapın

Dijital dünyada ürün veya hizmetlerinizi müşterilere ulaştırmak için her zaman değerlendirmelerde bulunun. Çok iyi şekilde işleyen bir markanız olabilir ancak yarın tüm işler ters gidebilir. Aynısı ters durumda da geçerlidir. Bugün kötü giden işleriniz için kötümserlik duyar ve iş kalitenizi düşürürseniz yarınki iyi olma fırsatlarını geri çevirirsiniz.

Misyonunuzun ne olduğuna, hedeflerinize ne kadar yakınlaşmakta olduğunuza yönelik değerlendirmeleri her zaman yapmalısınız. Bu aşama aynı zamanda büyüme imkânlarınızı da doğru değerlendirmenizi içerir. Bazı anlarda risk almak pahasına adım atmanız gerekir. Bu riski atacağınız an firmanız için önemli getiriler söz konusu olacaksa adımı atmaktan çekinmeyin. Ancak adımı atmanız için doğru zamanın gelmesini de bekleyin. Bu doğru anın tespitini ise ancak sürekli değerlendirme yaparak fark etmeniz mümkün olacak.